Pizza Napoletana

Pizza neapolitańska to typowe danie Neapolu! Cienka i miękka okrągła pizza na bazie wody, mąki, drożdży z klasycznym wysokim i wypieczonym rantem. Pizza Napoletana oficjalnie uznana w 2010 roku za tradycyjną specjalność gwarantowaną przez Unię Europejską, a w 2017 roku przez UNESCO jako niematerialne dziedzictwo ludzkości! Krótko mówiąc, prawdziwa instytucja, która narodziła się około 1720 roku, kiedy pojawiły się pierwsze krążki makaronu przyprawionego pomidorem, ale dopiero w 1889 roku narodziła się najsłynniejsza z pizzy neapolitańskiej!

Nasza pizza inspirowana jest pizzą neapolitańską. Powstaje pod czujnym okiem naszych przyjaciół z Neapolu z oryginalnych włoskich produktów od rodzinnych rzemieślników
Pizza Margherita z pomidorem, mozzarellą, świeżą bazylią, oliwą extra virgin i solą! Dzieło szefa kuchni Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch Margherity Sabaudzkiej, tworząc pikantne danie w tych samych kolorach co włoska flaga!

 

Pizza jest i zawsze będzie potrawą, którą wszyscy uwielbiają. Jak można nie kochać ? Lepki, stopiony ser sam w sobie wystarczy, żeby się przewrócić – on sprawia że pizza jest smaczna a ser na niej gorący i ciągnący, w zasadzie doskonały. Jest też aromatyczny sos marinara, wypieczone ciasto pizzy, która jest dobra, niezależnie od tego, czy wolisz super cienką i chrupiącą, czy grubszą i bardziej puszystą, dodajac do niej nieskończony wybór dodatków.