Pizza neapolitańska to klasyczne danie Neapolu! To cienka, miękka, okrągła pizza, przygotowywana na bazie wody, mąki i drożdży, z charakterystycznym wysokim i chrupiącym rantem. W 2010 roku została uznana przez Unię Europejską za tradycyjną specjalność, a w 2017 roku przez UNESCO wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości! Jej historia sięga około 1720 roku, gdy pojawiły się pierwsze placki z pomidorami, ale to w 1889 roku powstała najsłynniejsza z nich – Pizza Margherita. Stworzona przez szefa kuchni Raffaele Esposito, jest hołdem dla królowej Włoch, Margherity Sabaudzkiej, łącząc w sobie kolory włoskiej flagi: pomidory, mozzarella, świeża bazylia, oliwa extra virgin i sól.
International Discipline of the True Neapolitan Pizza Association to zbiór zasad, które zostały ostatecznie skodyfikowane, ale przekazywane były ustnie przez pokolenia neapolitańskich pizzaiolo, dzielących się swoimi sekretami z ojca na syna. W 1984 roku Antonio Pace i Lello Surace zjednoczyli najważniejszych producentów pizzy, aby określić podstawowe zasady rozpoznawania prawdziwej pizzy neapolitańskiej, odróżniając ją od wielu innych odmian, co nadało jej maksymalną godność i uznanie.
Od tego czasu te zasady stanowią fundament Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej, które broni tradycji tego starożytnego dania, szerząc jego tajemnice i chroniąc jego unikalne cechy.
Pod okiem naszych włoskich mistrzów przestrzegamy wszystkich wymogów i zasad, aby nasza pizza zachowała wszystkie walory prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Składniki, z których przygotowujemy nasze pizze, pochodzą od włoskich rzemieślników z Kampanii, Kalabrii i Apulii.